anketa
Dali dolazite u crkvu?
    Da
    Ne
    Ponekad
rezultati
brojač posjeta: 306989
Novosti
Hodočašće u Bleiburg
Objavljeno: 19.11.2008

            U subotu, 27.rujna 2008. godine grupa župljana naše župe Sv. Jelene Križarice, predvođena župnikom vlč. Vladimirom Kolarićem, nas četrdesetak, u ranim jutarnjim satima krenula je put Austrije, s glavnim ciljem, pokloniti se žrtvi nebrojenih tisuća ubijenih Hrvata na Blajburškom polju (u svibnju 1945.) i „Križnom putu" koji je slijedio. Velečasni V. Kolarić služio je misu i propovijedao u uvijek otvorenoj kapeli koja je podignuta blizu prometnice prema Bleiburgu. Nakon mise župnik je, praćen vjernicima, zapalio svijeće u malom parku uređenom na spomen svim blajburškim žrtvama.

Slijedeći cilj bio je „Minimundus" (Mali svijet) u blizini Klagenfurta, u kojem su, u umanjenom mjerilu, iz(g)rađene poznate građevine iz cijelog svijeta. Kompleks katedrale u Pisi sa svima poznatim kosim zvonikom; Gaudijeva Sagrada Familia u Barceloni, vrlo vjerno izvedena u svojoj nedovršenosti, sa dizalicom u svojem središtu; Bazilika sv. Marka u Veneciji s odvojenom campanilom; Schloss Schwannstein, romantični dvorac u Njemačkoj; Crkva sv. Petra u Vatikanu sa svojim velebnim trgom, koja je ujedno i najzahtjevniji i najskuplji objekt „Minimundusa" (750 000 €) samo su neke od njih 150. Crkva sv. Marka, sa svojim grbovima na krovu, iz naše prijestolnice nije bila na svojem mjestu.

Nakon bajkovitog „Minimundusa" slijedilo je razgledavanje grada Klagenfurta. Posebno su dojmljivi trgovi s monumentalnim crkvama, palačama, fontanama i skulpturama. U Crkvi sv. Duha iz 17.st., u sklopu uršulinskog samostana, naišli smo na za nas vrlo zanimljive natpise na 4 jezika (latinski, njemački, mađarski i hrvatski), na tri mramorne ploče ugrađene u unutarnji zid crkve: „Ovdje počiva Zora Zrinski Šubić. Ona je bila posljednji potomak hrvatskog bana Petra i Katarine Zrinski. † 29.1.1735." Aurora (Zora) Veronika Konstancija bila je sestra uršulinka.